0 0,00 EUR Košarica je prazna 0
Proizvodi

Kako izabrati najbolji pročišćivač zraka za stan?

07.03.2023.

Pročišćivač zraka je kućanski aparat koji pomoću ventilatora usisava zrak iz prostorije i propušta ga kroz filtere. On hvata zagađivače poput prašine, peludi, dlaka kućnih ljubimaca, čestica dima i kemikalija, spora plijesni i slično - propušta ih kroz filter te čisti zrak vraća u prostoriju.

Uređaj ima senzor kvalitete zraka koji mu šalje podatke o zagađenosti zraka kako bi pročišćivač zraka prilagodio jačinu i brzinu propuštanja zraka kroz filter.

Prema podacima američke Agencije za zaštitu okoliša, koncentracija zagađivača zraka u zatvorenom prostoru može biti čak pet puta veća nego na otvorenom. U nastavku objašnjavamo kako pomoću pročišćivača zraka možete povećati kvalitetu zraku u svojem domu te preporučujemo koji pročišćivač zraka kupiti.

Zašto vam treba pročišćivač zraka?

Kvaliteta zraka kojeg udišemo treba biti prioritet, naročito u zimskim mjesecima kada većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima.

Iako dio problema možete riješiti redovitim usisavanjem, brisanjem prašine i provjetravanjem, pročišćivač zraka može znatno pomoći kod uklanjanja prašine te u rješavanju problema s:

  • prašinom i peludi koje izazivaju alergije i pogoršavaju simptome astme
  • dimom od cigareta
  • životom u gradu s visokom razinom zagađenih čestica u zraku zbog kojih ne možete učinkovito provjetravati prostorije
  • bakterijama i virusima dijelite li životni prostor s bolesnom osobom

Koje vrste pročišćivača zraka postoje?

Kada odlučujete koji pročišćivač zraka kupiti, susrest ćete se s nekoliko vrsta uređaja koji imaju različite namjene. To su:

  • Pročišćivač zraka s HEPA filterom koji iz zraka uklanja 99.97 % mikroskopskih čestica peludi, prašine, dima i peruti životinja zbog čega je savršen izbor za osobe koje pate od alergija.
  • Pročišćivač zraka s ionizatorom koji je također pogodan za alergičare. On ne propušta zrak kroz filter već emitira oblak nabijenih iona koji se prime za onečišćenja u zraku i padnu na pod te ih je zatim potrebno usisati.
  • Pročišćivač zraka s ugljičnim filterom koji umjesto zagađivača zraka uklanja neugodne mirise.
  • UV pročišćivač zraka koji nevidljivim svjetlom UV spektra uništava viruse i bakterije kako biste dobili sterilizirani zrak.

Najčešće ćete naići na kombinacije različitih vrsta pročišćivača zraka. Primjerice, česta je kombinacija HEPA i ugljičnog filtera kako bi uređaj istovremeno rješavao problem alergena i neugodnih mirisa. UV svjetlo za sterilizaciju također u pravilu dolazi kao dodatak na pročišćivaču s ionizatorom ili HEPA filterom.

Koji pročišćivač zraka kupiti?

Donosimo neke od najpopularnijih modela pročišćivača zraka - saznajte koji model odabrati ovisno o značajkama.

Xiaomi Mi Air Purifier PRO

Xiaomi Mi Air Purifier PRO je pametni pročišćivač zraka kojime možete upravljati aplikacijom na pametnom telefonu, a koji koristi kombinaciju HEPA, ugljičnog i PET filtera za uklanjanje nečistoća, neugodnih mirisa i dlaka kućnih ljubimaca.

Namijenjen je prostorijama do 60 m², istovremeno funkcionira kao senzor vlage zraka te je jedan je najtiših pročišćivača zraka na tržištu.

Ponudu Xiaomi pročišćivača možete pronaći ovdje.

Dyson Pure & Cool TP00

Dyson TP00 istovremeno je ventilator i pročišćivač zraka što ga čini idealnim za korištenje u ljetnim mjesecima.

Osim atraktivnim izgledom, odlikuje se staklenim HEPA te ugljičnim filterom, daljinskim upravljanjem te tehnologijom Air Multiplier pomoću koje uređaj uvlači zrak iz svih smjerova kako bi ga propustio kroz filter.

Dyson Pure & Cool TP00 pročišćivač zraka i ventilator možete naručiti ovdje.

Philips AC0830/10

Pročišćivač zraka ne mora zauzimati puno mjesta kako bi učinkovito radio svoj posao, a to dokazuje ovaj kompaktni model Philips AC0830/10. Namijenjen je prostorijama do 22 m², a zahvaljujući kombinaciji triju filtera učinkovito uklanja zagađivače zraka, neugodne mirise, životinjske dlake i viruse.

Ističe se energetskom učinkovitosti zahvaljujući kojoj troši količinu energije kao jedna standardna žarulja.

Philips AC2729/50

Osim što uklanja 99.9 % virusa i aerosola iz zraka, model Philips AC2729/50 također ovlažuje zrak tehnologijom NanoCloud kako bi spriječio širenje bakterija te olakšao boravak u prostorijama sa suhim zrakom koji je posljedica grijanja u zimskim mjesecima.

Uređajem upravljate pomoću aplikacije Clean Home+ u kojoj ujedno pratite razinu kvalitete zraka.

Samsung AX60R5080WD/EU

Trosmjerni protok zraka uređaju Samsung AX60R5080WD/EU omogućuje brzo i učinkovito čišćenje zraka. Pritom također koristi kombinaciju HEPA i ugljičnog filtera s dodatnim perivim filterom čija je uloga zaustaviti pelud i prhut kućnih ljubimaca.

Ima kotačiće kako biste ga lako premjestili iz jedne prostorije u drugu, a dolazi s bravom za zaštitu od djece.

Pročitajte više o Samsung pročišćivaču zraka ovdje.

Dim duhana, miris kuhanja, sitne čestice iz sredstava za čišćenje, grinje i perut kućnih ljubimaca neki su od najčešćih zagađivača zraka koji nam narušavaju zdravlje tamo gdje bismo se trebali osjećati najsigurnije - u vlastitom domu. Pročišćivač zraka jednostavno je rješenje zahvaljujući kojem ćete vi i vaši voljeni disati punim plućima.

Komentari

Pošalji svoj komentar

Vaša ocjena

Vaš email neće biti objavljen i koristiti će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar
Drugi su komentirali...
Nema komentara. Budi prvi!
Prijavi se na newsletter i primaj najnovije vijesti iz svijeta tehnike.
Zatvori

Obavezno

Obavezna privola za pravilan prikaz i djelovanje stranice.

Marketing

Ovime dajete privolu da tehno-mag.hr koristi iskustvo Google e-Commerce za vrijeme trajanja Vašeg posjeta na našoj stranici (vrijeme potrebno za kupovinu ).

Analitike

Ovime dajete privolu da web stranica tehno-mag.hr prati statistiku posjećenosti tehno-mag.hr kako bi Vam pružila bolje korisničko iskustvo te efikasnije planirala buduće objave pomoću treće strane -Google Analytics.